Sanna Marin: NATO üyeliğiyle ilgili bir sorunumuz yok
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen özel oturuma konuşmacı olarak katıldı.
DEF’e 3 yıl önce katıldığını hatırlatan Marin, son 3 yılda dünyada Rusya-Ukrayna savaşı, güç krizi gibi birçok kriz yaşandığını ve bunlarla baş etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
“Dünya bugün üç yıl öncesine göre çok farklı bir yer.”Marin, Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyayı etkilediğini söyledi.
Marin, kurallı düzene meydan okunduğunu, daha otoriter rejimlerin kendilerine daha fazla alan bulduğunu ve demokratik değerlerin sarsıldığını söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı giriştiği savaşı kaybetmesi gerektiğini ve Ukrayna’nın Rusya’yı topraklarından çıkarmasının hem Ukrayna’nın hem de diğer ülkelerin özgürlüğü açısından değerli olduğunu anlatan Marin, şöyle konuştu: “Başka ülkelere saldırmanın bir getirisi yok. Sınırlarımızı korumalıyız ve bu konuda yaşanan zorluklar beni çok endişelendiriyor.”dedi.
“Umarım süreç hızlı ilerler”
Marin, ülkesinin ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine işaret ederek, NATO’nun kendine has kuralları olduğunu ve ülkelerin bunlara uymadıkça üye olamayacaklarını kaydetti.
deniz, “Umarım Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreci mümkün olan en kısa sürede ilerler.”değerlendirmesini yaptı.
NATO’ya üye olarak kendilerine yönelik tehditlerin önüne geçmek istediklerini belirten Marin, Ukrayna’nın NATO üyesi olması halinde ülkede savaş kalmayacağına inandığını söyledi.
Önceliklerinin ülkesinin ve vatandaşlarının güvenliği olduğunu ve NATO’ya üyelik için başvurduklarını kaydeden Marin, Türkiye’nin NATO üyeliğiyle ilgili güvenlik kaygılarında rastgele bir sorun olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:
“İsveç’in sorunları olabilir, bizim yok”
“Finlandiya ile ilgili büyük bir sorun yok, İsveç ile ilgili olabilir. Bizim açımızdan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması çok önemli çünkü aynı güvenlik ortamını paylaşıyoruz. İki ülkenin de onayını bekliyoruz. üyelik şartları bunlardan biri de parlamento şartları. macaristan başlar başlamaz onaylayacak. bir diğer ülke türkiye. nato zirvesinde atacağımız adımları tartışıp kararlaştırdık ve o adımları da attık. Türkiye’nin onayını bekliyoruz.”
Marin, NATO’ya üyelik süreçlerinin daha hızlı olması gerektiğini, iki ülkenin buna tamamen hazır olduğunu ve tüm ihtiyaçları karşıladığını sözlerine ekledi.