İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi McGuinness: “Özgür Gazeteciliğin Demokrasi İçin Önemini Ne Kadar Vurgulamalıyız”
İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness, Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde; “Özgür gazeteciliğin demokrasi için önemini ne kadar vurgulasak azdır. Yaptığınız işler hükümetleri daha şeffaf hale getiriyor ve dolayısıyla hükümetler daha iyi çalışıyor. Yolsuzluğu azaltan ve ülkeyi genel olarak daha güvenli bir yer haline getiren, yaptığınız işlerdir.” .
Gazeteciler Cemiyeti’nin İrlanda Büyükelçiliği’nin mali desteğiyle başlattığı “Genç Gazeteciler Haber Merkezi Projesi”. Proje kapsamında Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde bugün beş genç gazetecinin deneyimli gazeteciler tarafından yönlendirileceği etkinlik düzenlendi.
İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness’in de katıldığı etkinlikte, 9. Köy’ün önceki dönem muhabirleri ve projeye yeni katılanlar öne çıktı. Etkinliğe katılmaktan onur duyduğunu belirten McGuinness, şunları söyledi:
“TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ MEDYADA ÇALIŞMAK ÇOK ZOR BİR İŞ”
“Gazeteciler Derneği’ni desteklemek ve size destek olmak bizim için büyük bir onur. Çünkü yaptığınız iş her zaman çok önemli. Türkiye’de bağımsız medyada çalışmak çok zor. Cumhuriyetinizin 100. yılı. ve aynı zamanda İrlanda’nın yüzüncü yılı. Bir cumhuriyette işlevsel bir demokrasi için özgür gazeteciliğin önemini ve çatışmayı önlemedeki değerini ne kadar vurgulasak azdır. Yaptığınız iş hükümetleri daha şeffaf hale getiriyor. Hükümetleri daha şeffaf hale getiriyor. Daha sorunsuz çalışır tabi ki.Yolsuzluğu azaltır ve genel olarak ülkeyi daha sadık bir yer yapar.Yaptığınız iş İrlanda ve Türkiye basın indeksinde farklı yerlerde olsa da mesela iki ülke de sorun yaşıyor. gazeteciler, Uğur Mumcu Caddesi’nden her geçişimde aklıma bunlar geliyor.
Siz genç gazeteciler yanımızda olacaksınız. Kamu yönetiminde çalışan insanlar olarak ne yapmamız gerektiği konusunda bize yol göstereceksiniz. İrlanda kendini ifade özgürlüğüne adamış bir ülkedir. Hem klasik medya anlamında hem de yeni medya anlamında. İnsan hakları bağlamından uzaklaştıkça terörle mücadele aslında insan haklarını sınırlayan ve ihlal eden bir duruma dönüşebilmektedir. İnsan hakları ve terörizm çelişen kavramlar olmamalıdır. Terörle mücadele anlayışımızın merkezinde temel insan haklarının ve ifade özgürlüğünün korunması yer almaktadır. Yaptığınız bu kritik çalışmada başarılar dilerim.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı şunları söyledi:
“İrlanda Büyükelçiliği’nin temelleri atılmasıyla birlikte çok değerli çalışmalara zemin hazırladık. Örneğin online eğitim modüllerimiz var. Sayı otuz altıya çıkmış ve ülkemizde de sıklıkla kullandığımız bir eğitim platformu haline gelmiştir. Son iki yıldır sadece konferanslar veya raporlar değil, eğitimlerin de zamanında verilmesi gerektiği konusunda.Türkiye er ya da geç normalleşecek diye ara veriyoruz.Bu kapsamda bu yıl 40 gencimizin eğitim almasını sağlayacağız arkadaşlar burada etkili gazetecilik stajı yapıyor ve bilgilerini pratikte uyguluyorlar. İrlanda bu arkadaşlardan 10 tanesinin eğitimine sponsor oluyor, teşekkürler. Bu arkadaşlar birer fener görevi görecek ve deneyimlerini diğer genç arkadaşlarla paylaşacaklar.”
ÖZLEM AKARSU ÇELİK: AB İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NİN MADDELERİ ABD’Lİ GAZETECİLER İÇİN TEMEL İLKELERDİR.
Projenin editörlerinden Gazeteci Özlem Akarsu Çelik şunları söyledi:
“Bu olağanüstü iş için Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkür etmek istiyorum. Sayın Büyükelçi’ye de güçlü konuşması için teşekkür etmek istiyorum. Genç arkadaşlara şunu söyleyeceğim; keşke senin yaşındayken bu imkanlar bizde olsaydı. Türkiye ve medya zor günler geçiriyor ama bu alternatif işlerden sonra Türkiye normalleştiğinde ‘iyi ki zamanımı boşa harcamamışım’ diyeceksiniz. AB İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddeleri biz gazeteciler için de temel ilkelerdir.Düşündüğünüz zaman gazetecilik mesleğinin temel ahlakı olan bu konular sizin de yol ilkeleriniz olacaktır.Gazeteciler gibi bir örgüt Dernek şöyle bir avantaja sahip.Yeni medya için bilen insanlarla çalışabilirsiniz.İkisinin de dezavantajları var.Gerçek medya ile gerçek zamanda gerçek mekanda neler yapabileceğimizi arıyoruz.Gazetecilik her zaman bir yolunu bulur. kamuoyu ile doğru bilgi paylaşın.Sosyal medyanın gücü, yeni bağlantı teknolojileri ve günümüzde İran ve Afganistan’da kadın mücadelesi.sesini nasıl duyurulduğuna bakarak görebilirsiniz.Daha önce bu mümkün değildi.Dayanışma bir harika bir duygu. Burada bunun bir örneğini görüyoruz.”
Projenin editörlerinden gazeteci Volkan Nakiboğlu, “Böyle bir projem olacaktı ama ‘Ben de olabilir miyim’ diye düşünüyordum. Medyada büyük bir eksiklik vardı, bu projenin temelini oluşturan sizlere teşekkür ediyorum.”